Cendief

Per què és important la flora intestinal o microbiota?

Quan prenem antibiòtics és quan recordem el que anomenem flora intestinal o que ara en diem microbiota. És de domini públic que necessitem una microbiota sana, dinàmica i activa i que quan no és així emmalaltim, tenim diarrees o restrenyiment, èczemes i picors, depressió, dèficit de nutrients, entre altres. Però perquè és tan important? Què fa la microbiota intestinal que no puguem viure sense ella?

Abans de començar a parlar de la microbiota hauríem de parlar de la fibra alimentària. En consulta moltes vegades em pregunten per la fibra: "perquè haig de menjar aliments amb fibra? Jo ja vaig bé de ventre". Aquesta seria una de les qüestions que més haig d'explicar. I realment és complex parlar d'un nutrient que orgànicament és tan important però que socialment només es vincula al fet "d'anar de ventre o no anar-hi".

La complexitat és majúscula! La fibra ens dota de dos aspectes importants: un volum suficient del bolus fecal, que estimula a l'intestí (anar de ventre) i per altra banda la fabricació d'àcids grassos de cadena curta. La primera part queda clara, tenim un massa que al créixer estimula els moviments musculars intestinals perquè el bolus circuli fins a ser expulsat per l'anus. Podem anar de ventre d'1 a 3 vegades al dia o 1 cop cada tres dies, essent tot situacions normals.

La segona part és més complexa i es basa en la fabricació en el colon d'un component que es diu butirat. Aquest serveix com a font d'energia per a les cèl·lules del còlon, consolida la mucosa protectora, i influeix en els gens que regulen la proliferació cel·lular i el cicle cel·lular (duplicació de l'ADN). Sembla que aquests àcids grassos de cadena curta afectarien la manera en què es metabolitza l'energia, per tant tindrien un efecte protector en malalties com l'obesitat o altres d'origen metabòlic.

Aquests àcids grassos de cadena curta, fabricats per la microbiota o flora intestinal, tenen un impacte importantíssim sobre el sistema immunitari, amb efectes antiinflamatoris i en l'especialització o diferenciació de les cèl·lules immunitàries. Ens ajuden a no emmalaltir potenciant el sistema immunitari! Protecció quant a càncer colorectal, reduint el risc de càncer, especialment en persones que genèticament tenen més risc (línies familiars de càncer de còlon).

És molt important entendre que en aquests casos només es pot fer prevenció, una vegada es té el càncer hi ha canvis i modificacions en la microbiota intestinal deguts a la malaltia que compliquen la situació. Fem prevenció, és el millor camí! Per tant, la microbiota intestinal, vinculada en una gran mesura a l'alimentació de les persones, té una gran influència en la salut global. Cal fer els canvis suficients en l'alimentació i l'estil de vida que ens dotin d'un microbioma potent, actiu i dinàmic.

Què hem de fer amb l'alimentació? Quins són els millors aliments? És molt important afegir a la dieta habitual verdures i hortalisses, si pot ser de proximitat i estacionals; també cereals integrals o semi integrals; llavors de tot tipus; llegums diverses i elaborades de diferent manera; fruites variades; fruits secs diàriament i de diferents tipus; i olis vegetals per complementar els plats amb potents antioxidants. Optar per una dieta equilibrada, adequada i variada és un pas important cap a un estil de vida feliç i saludable.

Direcció

C. Castillejos, 314 4º piso B
08025 - Barcelona
Tel 935455874
Email:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

xarxes socials

Estem a les xarxes socials. Segueix-nos i estigues informat.

     

Inicio Blog Per què és important la flora intestinal o microbiota?