Cendief

El nap a la nostra dieta d'hivern

A diferència del què es pensa el nap és una hortalissa poc calòrica degut a l'alt contingut en aigua (prop del 90% pelat i cru, segons les taules del CESNID-UB) i amb bones dosis de vitamines i minerals.

Tot i que es poden distingir les propietats nutricionals de l'arrel i de les fulles (també consumibles, com les de la remolatxa) la majoria de plats estan fets amb el tubercle. Les fulles són conegudes com a "grelos" (Galícia) sent un plat caracterític els "grelos con cachelos", però ens centrarem en el tubercle ja que a les nostres contrades la fulla es consumeix poc.

En trobem diversos tipus com el nap blanc, el nap de Talltendre, el nap negre de muntanya i hi podriem afegir el salsafí de Girona, cada un d'ells amb les seves particularitats gastronòmiques. És un producte de temporada i de km0 o proximitat que es conrea a tota Catalunya.

Les vitamines més importants són la vitamina C, la B9 o àcid fòlic, els betacarotens (importants antioxidants); i en relació als minerals el calci i el potassi serien dels més importants; interessants quantitats de fibres tant solubles com insolubles.

Tradicionalment l'hem utilitzat en guisats molt calòrics com els peus de porc amb naps (on es fregeixen previament i per tant augmenten el nivell energètic del plat) però trobem plats tant tradicionals com l'arròs amb fesols i naps, el conill amb peres i naps, l'ànec amb naps i peres, els peus de porc amb naps negres, el costelló de porc amb naps o l'ànec amb naps negres entre molts altres.

Per tant, estem davant d'un aliment certament humil, oblidat i de mala reputació a nivell socio-gastronòmic que ens cal tornar a estimar i introduir a la dieta habitual. El sabor no agrada a tothom, ja que és fort i potent, intens (a mi hem recorda al de les cols de Brusel·les) però a qui agradin els plats amb sabor sabrà treure el màxim rendiment d'aquest producte hivernal.

Direcció

C. Castillejos, 314 4º piso B
08025 - Barcelona
Tel 935455874
Email:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

xarxes socials

Estem a les xarxes socials. Segueix-nos i estigues informat.

     

Inicio Blog El nap a la nostra dieta d'hivern