Cendief

Gana fisiològica i gana emocional, què són?

Sovint a la consulta em dieu que sense saber perquè ni sense motivació mengeu, la majoria de vegades sense tenir gana. Saber detectar quin tipus de gana tens pot ajudar a cercar solucions eficients.

Què és la gana fisiològica? És la necessitat de menjar per cobrir necessitats energètiques i nutricionals. És gradual, pot esperar i fins i tot desaparèixer momentàniament, quan es menja la persona queda satisfeta i no genera sentiments negatius.

Què és la gana emocional? És menjar per cubrir un sentiment de cansament, tristesa, ansietat, aburriment, pena, etc. És una gana que ens arriba de sobte, urgent, que pot generar culpa, vergonya o tristesa i amb desig d'aliments específics.

El mindful eating és una tècnica per a prendre consciència del què mengem i permet que ens escoltem per a detectar el què sentim.

Quan tenim gana fisiològica es tracta de suplir aquesta necessitat, habitualment sol coincidir amb algun àpat i l'hem de satisfer segons el moment del dia. En el cas de no coincidir cal menjar algun aliment saludable o adequat. Pot coincidir amb un excés d'exercici o després d'un estrés sobtat.

Quan el què tenim és gana emocional cal trobar una estratègia per calmar-la. Sovint aconsellem prendre alguna infusió calenta o freda per omplir l'estómac, mirar de cobrir la necessitat sortint a caminar, llegint i si no es pot més que menjant intentar que no sigui una ingesta desmesurada i que siguin aliments saludables com pot ser fruita, bastonets de verdures, un got de beguda vegetal amb llavors triturades, etc.

 

Direcció

C. Castillejos, 314 4º piso B
08025 - Barcelona
Tel 935455874
Email:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

xarxes socials

Estem a les xarxes socials. Segueix-nos i estigues informat.

     

Inicio Blog Gana fisiològica i gana emocional, què són?