Cendief

La recepta del novembre: sopa de remolatxa o barszcz czerwony

En general, la cuina polonesa és una cuina calòrica, potent, ja que cal afrontar els dies freds de la tardor i especialment l'hivern. La remolatxa és un tubercle amb alt contingut d'aigua (88 - 89%) per tant de moderat contingut energètic si és fresca. És rica en iode, sodi i potassi, també té una mica de vitamina C i molts antioxidants, en concret la B-Criptoxantina.

La sopa de remolatxa que avui indiquem cal acompanyar-la amb raviolis i la consumirem per dinar com a plat únic.

Ingredients per 5 persones:

1,5 kg de remolatxa

2 dents d'all

4 cullerades de postre de sucre

3 cullerades de vinagre de vi o suc de llimona

4 grans de pebre de Jamaica

1 fulla de llorer

4 cullerades soperes de nata fresca 18% MG

sal i pebre negre

2,5 litres de brou de pollastre o carn

patates

anet i marduix

Elaboració:

Rentar i pelar les remolatxes; tallar-les a talls i cobir-les amb brou, afegir les espècies (el marduix i el llorer), l'all, la sal i el sucre.

Bullir a foc lent durant 10 - 15 minuts; pelar les patates, rentar-les i tallar-les a tallsi deixar a foc lent 10 minuts més juntament amb la remolatxa.

Afegir el vinagre o el suc de llimona i deixar bullir a foc lent 10 minuts més; llavors apagar el foc i deixar reposar d'una hora a una hora i mitja perquè la sopa agafi color i intensitat.

Abans de servir escalfar la sopa, treure'n un got de suc i mesclar-lo amb la nata; llavors afegir la mescla a la sopa i amanir amb sal i pebre.

Servir amb l'anet picolat per sobre.

Cal servir aquesta sopa calenta i acompanyada amb raviolis de verdures o de carn; es poden tallar les remolatxes i les patates més grans o més petites en funció dels gustos personals, i també se'n pot fer una crema si ho passem pel túrmix.

Disfruteu d'aquest plat de tardor d'origens polonesos!

Aliments de temporada: octubre

Poc a poc ens acostem als dies freds i melancòlics de la plena tardor. El mes d'octubre ja comencem a veure carbasses, moniatos i castanyes a bona part de verduleries i supermercats. És el gran mes dels codonys per qui vol elaborar codonyat per als mesos d'hivern.

Les fruites que anem trobant amb millors condicions són les peres, xirimoies, magranes, raïm i caquis, també pomes, els darrers préssecs i les primeres mandarines ja amb el seu taronja i sabor dolç original.

Les verdures i hortalisses com la bleda i l'espinac apareixen ja amb qualitats més òptimes, també cols i coliflors, bròquils i pastanagues.

Trobem tubercles com les patates i els moniatos, de qualitat exel·lent, dolços i a punt per fer al forn.

Els bolets ja estan en un punt àlgid: rovellons, pinetells, llanegues, dents de rata, camagrocs, tots bolets de tardor que recolectem al bosc.

Gaudim de l'octubre i dels seus aliments!

Recepta ovolactovegetariana: canelons de tofu i carbassó amb beixamel i formatge

L'alimentació ovolactovegetariana correspon a un patró alimentari equilibrat on cal incloure una bona variabilitat d'aliments. En aquesta recepta incloem cereals (pasta de caneló) i llegums (tofu) juntament amb hortalisses (ceba i carbassó) i derivats de la llet (formatge i mantega).

És una recepta apetitosa, bona però també calòrica degut a la mantega, l'oli d'oliva i el formatge emprats. Per tant, pot ser una recepta per a dies de festa o celebracions.

Ingredients: 

75 g de pasta per a canelons (unes 12 làmines)

750 g de carbassó

200 g de tofu blanc

300 g de formatge 

1 ceba

50 g de tomàquet fregit

20 g de formatge emmental

20 g de mantega

sal i pebre

Per a la beixamel:

1 litre de llet semidesnatada

60 g de mantega

60 g de farina

sal, pebre i nou moscada

Elaboració:

Posar a bullis la pasta de caneló amb aigua i sal; una vegada cuites, les introduïm en aigua freda per a tallar la seva cocció i les conservem untades en oli.

Pelem i piquem la ceba ben petita, rentem i tallem els carbassons també ben petits. Llavors en una paella amb oli d'oliva sofregim la ceba, que una vegada estigui daurada hi afegirem el carbassó, posem sal i pebre i coem a foc lent, fins que quedi ben tendre.

Retirem les hortalisses del foc, treiem l'oli sobrant, i deixem que es refredi una mica per a mesclar amb el formatge i el tofu tallat a quadrats. Tornem a afegir sal, pebre i una mica de mou moscada.

Facim amb la mescla els canelons, els enrollem i els anem posant en una safata per a forn amb els fons cobert amb una lleugera capa de salsa de tomàquet.

Cobrim amb la salsa beixamel i si volem amb una mica de salsa de tomàquet, mesclem bé i cobrim els canelons amb aquesta salsa. Podem cobrir de beixamel o intercalar amb la salsa de tomàquet i beixamel.

Una vegada tenim la safata amb els canelons i la beixamel posem per sobre el formatge ratllat i gratinem al forn a 250ºC durant 10 minuts o fins que es formi una crosta daurada.

Aliments de temporada: setembre

Els aliments de temporada són més apetitosos, estan a més bon preu i són més sostenibles a nivell medioambiental. És per això que han de ser la primera opció de compra. Si a més són aliments de proximitat o km0 llavors haurem completat el cicle de manera magistral.

Durant el mes de setembre podem disfrutar de les primeres magranes, del raïm, de les figues, els espinacs, bròquils primerencs, pebrots i esbergínies, entre altres.

Especial atenció a les peres i prunes, les unes venen i les altres ja estan a punt de marxar. Si ens en sobren, de prunes, poden fer-ne melmelada per consumir els freds dies d'hivern.

Les carbasses de la temporada ja estan a disposició, amb un alt contingut en aigua, fresques i delicioses. Podem començar, amb el canvi de temps, a fer les primeres cremes de carbassa.

A la peixeteria hi trobem daurades i llobarros, sardines i seitons. És el moment de fer seitons en vinagre, fàcils de fer i deliciosos.

Les gallines, passats els calors de l'estiu, tornen a pondre i a fer ous de bona qualitat, per tant podem fer unes bones truites de verdures.

I com no parlar dels bolets! Estem en plena època! Si us podeu permetre comprar rovellons o llanegues les podeu fer saltejades amb verdures o les llanegues en forma de carpaccio.

Disfruteu del setembre, és un mes especial, de bones viandes i clima encara càlid, regat de pluges intenses que ens fan oblidar l'estiu.

Patè de soja verda o mongetes Mungo amb pipes de gira-sol

Pels que el llegum els pot sentar flatulent una solució alternativa és el patè vegetal de llegum, l'hummus seria un exemple però també el patè vegetal de soja verda.

Patè de soja verda o mongetes Mungo amb pipes de gira-sol

Ingredients: 150 g de mongetes Mungo, 60 g de pipes de gira-sol crues, 50 g de ceba, 30 g de tamari o salsa de soja salada, 15 g d'oli d'oliva verge extra, el suc de 1/2 llimona, cúrcuma (o curry), comí, pebre vermell dolç, sal marina i caldo de la cocció de les mongetes (segons la textura que volguem però no cal gaire caldo).

Elaboració: remullar tota la nit les mongetes Mungo i bullir durant 25 - 30 minuts; una vegada bullides posar en un got de batedora juntament amb la ceba crua, les pipes de gira-sol crues i la resta d'ingredients; batre intensament fins trobar la textura desitjada i provar, si falta sabor afegir espècies o bé suc de llimona.

Una vegada elaborat cal deixar-lo referedar i presentar a taula com aperitiu o bé utilitzar com a base proteica per a un entrepà al matí per esmorzar o bé al mig matí.

 

Direcció

C. Castillejos, 314 4º piso B
08025 - Barcelona
Tel 935455874
Email:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

xarxes socials

Estem a les xarxes socials. Segueix-nos i estigues informat.

     

Inicio Blog