Cendief

La brasa o la graella elèctrica com a sistema de cuinat

Pot ser dolent per a la salut cuinar amb la graella elèctrica? Doncs la resposta és que depèn de com es cuini.

En realitat la graella elèctrica és un sistema de cuinat molt saludable. El què fem és coure l'aliment (vegetal o animal) sense o amb pocs greixos (amb els seus greixos) i els sobrants cauen per gravetat al fons de la graella. Bona part de graelles elèctriques porten una base on s'hi pot afegir aigua, d'aquesta manera no es genera fum, que també pot resultar tòxic.

En el cas de la brasa típica de carbó o llenya cal mirar que l'aliment no es cremi o carbonitzi, en part degut a la diferència de temperatura segons el volum de caliu d'una part o altra de la llar de foc o la barbacoa. Així mateix compte amb les carns massa greixoses perquè l'aliment quedarà fumat degut al greix que es crema sobre la brasa.

Si fem servir graella elèctrica cal tenir en compte de que la potència no sigui alta, ja que l'aliment es farà massa ràpid, essent massa cuit per fora i cru per dins. Utilitzeu-la en la seva justa mesura i veureu com l'aliment queda cuinat, gustós i amb molt bon aroma.

Seguint aquests senzills consells podem fer de la brasa o del cuinat amb graella elèctrica un dels mètodes de cocció dels nostres aliments.

Galera, crustaci de gener i febrer

La temporada de la galera tradicionalment és gener i febrer, i les trobarem a la majoria de peixateries. És un crustaci del Mediterrà amb un 20% de proteïnes d'alta qualitat, tot i que cal dir que tenen menys carn que gambes i escamarlans.

Tenen pocs greixos, menys del 2% però cal tenir en compte que té un elevat contingut en colesterol. Especialment rica en minerals en podem destacar el iode i el zinc.

Les podem fer en una paella amb una mica d'oli, salpebrades; poden formar d'un arròs de peix; es pot menjar bullida o a la planxa; es poden aprofitar per fer fumet; etc.

No et perdis de menjar galeres aquest hivern, són fàcils de cuinar, apetitoses, es troben a bon preu i són de proximitat.

Aliments de temporada: gener, mes del calçot

Saps quins aliments formen part de la temporalitat el més de gener? Doncs tenim alls tendres, apis, bledes, espinacs, carxofes, calçots, cols coliflors, bròquils, pastanagues, porros, escarola i xirivies. En formen part les carbasses, que ja collides podem tenir al rebost per quan ens fan falta, així també les cebes, naps, remolatxes i patates, essencials per a la cuina d'hivern.

Gener és el moment de gaudir dels cítrics: mandarines, taronges, aranges; els caquis estan en bones condicions i els podem assaborir en el seu màxim esplendor; també de les darreres magranes, que ja comencen a escassejar; i de pomes, que tot i que es cullen a la tardor es conserven fins a l'estiu.

I és l'època en què es comença a fer festa amb els calçots. Tot i que realment la temporada es considera que va de novembre fins a l'abril el gener és el mes on es comença a parlar-ne i les colles es comencen a organitzar per fer les calçotades. Comencen a consumir-los amb el fred de l'hivern, quan el cos reclama  un plus de calories i quan ja ens hem oblidat de les festes de Nadal i Any Nou.

Disfrutem del gener, mentre encara en quedi hivern ...

Consells per a les Festes de Nadal i Any Nou

Estem a la recta final de les festes més importants de l’any però també les més calòriques. Per mantenir una condició física estable i fer de les festes de Nadal un èxit llegiu aquests 7 punts i mireu d’aplicar-los.

1. Autocontrol.

Són moltes festes les que se’ns presenten i és possible que algunes les controlem més que altres pel fet de ser els amfitrions o que per tradició pròpia els àpats no són massa exagerats. Tot i així hem de tenir un control de les quantitats i, en aquests casos, guiar-nos per la sensació de sacietat.

2. Pensar el què mengem.

Durant els àpats i seguint les recomanacions del primer punt és important pensar quins aliments estem menjant, evitar de fer-ho de manera sistemàtica. Ens cal veure quins poden ser més saludables o quins menys i també en la forma en què estan cuinats. D’uns es podran escollir racions més petites que d’altres.

3. Evitar el consum d’alcohol.

L’alcohol és una font de calories buides que pot maltractar òrgans vitals a més d’induir a la creació de radicals lliures i ser neurotòxic. La principal recomanació és evitar-lo, la segona és reduir-lo (començar bevent aigua o aigua amb gas) i la tercera és consumir begudes com la cervesa sense alcohol o bé el vi blanc (cava) i evitar licors d’alta graduació. També cal fugir de les mescles de licors o de consumir-lo sense menjar.

4. Planificar bé les quantitats.

Les restes dels àpats ens acompanyen durant la resta dels dies de les vacances de Nadal. En el cas de ser els encarregats de cuinar per un dia dels esmentats és important planificar el número de persones que ve a la festa, el número de plats que es volen fer i la quantitat d’aliments per cap. El primer pas és elaborar una bona llista de la compra, d’aquesta forma evitarem anar arrossegant els mateixos plats durant dies consecutius.

5. Escollir coccions saludables.

Ja sigui a l’hora d’escollir els aliments que formen part d’un aperitiu, com quan ens trobem a un restaurant escollint el menú, o bé quan has d’elaborar personalment plats, cal escollir coccions saludables com: papillota o vapor, bullit, planxa, brasa o forn.

6. Seguir amb el pla d’entrenament pautat.

Planifica el teu temps lliure per seguir amb els entrenaments en la intensitat i la duració que et sigui possible, prioritzant sobretot els entrenaments de força per mantenir un to muscular actiu.

7. Treu igualment la teula de torrons.

Si tens convidats o bé ets tu mateix ets el convidat escull aquells dies en concret que són més típics per menjar aliments com neules i torrons però la resta de dies evita’ls.

Espero que ho apliqueu en la mesura que us sigui possible.

Bones Festes!

Naps farcits amb carn picada de porc

La utilització del nap en guisats és la més habitual però avui us presentaré un plat poc conegut com són els naps blancs farcits de carn de porc. Aquest és un plat que no és massa calòric ja que ni fregim el nap ni tampoc utilitzem una gran quantitat de carn picada de porc, per tant, el sabor intens del nap es pot percebre amb tota la seva intensitat.

Ingredients (per 4 persones): 4 naps blancs grans, 1 ceba gran, carn picada de porc (150 g), tomàquet ratllat, mozzarela, julivert, nou moscada, sal, pebre i oli d'oliva.

Elaboració: cal triar naps grans i rodons ja que si no ens costarà buidar-los; els pelem i els posem en una olla amb abundant aigua i un grapat de sal; una vegada bullits (aneulos punxant amb un ganivet) els referedem amb aigua freda i gel (si cal); els buidem amb cura (fem un tall amb un ganivet i buidem amb una cullera) i reservem la carn de nap que en surti; sofregim la ceba que una vegada daurada hi afegirem una mica de tomàquet ratllat (no gaire), la carn de nap trinxada (podem fer servir una forquilla), la carn picada, el pebre, la sal, la nou moscada i al final el julivert; farcim el nap amb aquesta mescla i hi posem una mica de mozzarela a sobre; seguidament gratinem al forn.

Podem fer una base o llit de verduretes saltejades: esbergínia, pebrot, ceba morada i pastanaga, i sobre hi podem situar els naps farcits i gratinats.

Direcció

C. Castillejos, 314 4º piso B
08025 - Barcelona
Tel 935455874
Email:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

xarxes socials

Estem a les xarxes socials. Segueix-nos i estigues informat.

     

Inicio Blog